Lahko del Ikeine zgodbe vključevanja postane del vašega uspeha?

V zadnjem tednu sem se dvakrat znašel na kolenih z Ikeinimi navodili v eni roki in izvijačem v drugi. Na deževen dan je bilo to meditativno opravilo, v katerem sem, kot sam stvarnik, iz neuglednih delov lesa gradil čudovito kopalniško omarico in to samo z dvema kosoma orodja.

Menim, da večina nakupov v Ikei »pod črto« ni ugodnejša od nakupov v kateri od nam bližjih trgovin. Toda zakaj sem kljub temu tudi sam občasno del Ikeine zgodbe in tako prispevam k njenemu uspehu?

V vedno bolj virtualnem svetu se naše možnosti za izbiro in odločanje širijo do te mere, da jih nismo sposobni procesirati, kar ima za posledico vedno večjo dezorientiranost in odtujenost. Ikein katalog je dovolj širok, da nam daje občutek svobodne izbire, a hkrati ne preveč obsežen, da bi se v njem izgubili. Modularnost programov spodbuja našo unikatnost in kreativnost pri opremljanju našega doma ali pisarne. Poslovni model že v procesu načrtovanja nakupa vključuje družinske člane. Izbira in načrtovanje se lahko začneta že doma v varnem in prijetnem okolju kavča dnevne sobe. Komunikacija in interakcija med člani družine se nadaljuje preko nakupa, skupnega kosila, do skupnega sestavljanja kupljenega. Nov kos pohištva v našem domu ali pisarni nosi v sebi elemente naše svobodne odločitve, ki smo jo sprejeli v varnem in obvladljivem okolju ter jo nadgradili z lastno kreativnostjo in enkratnostjo. Vsak kos pohištva postane zgodba komunikacije, usklajevanja, (vsaj delnega ;-)) konsenza, ter ročnega dela družinskih članov in drugih vključenih v nakup.

Velja razmisliti o tem, katere elemente Ikeinega poslovnega modela lahko kot vodje in direktorji uporabimo pri vodenju sodelavcev, in kako jih lahko prilagodite vašemu poslovnemu okolju in modelu. Zgodba, kako leta 1954 ustanoviti podjetje in danes ustvariti 23.8 milijarde EUR letnega prometa in 699 milijonov obiskov trgovin letno, je samo ena. Načinov, kako lahko z vključevanjem sodelavcev povečate uspešnost vašega podjetja, pa neomejeno. Velja poskusiti.

2 thoughts on “Lahko del Ikeine zgodbe vključevanja postane del vašega uspeha?”

Comments are closed.